زخم اثنی عشر یکی از رایجترین مشکلات گوارشی است که میتواند بهشدت کیفیت زندگی فرد را تحت تأثیر قرار دهد. اگرچه این زخمها بهطور قابلتوجهی شایع هستند، با شناخت بهتر علل، علائم و روشهای درمانی میتوان از بروز عوارض جدیتر جلوگیری کرد. در این مقاله از مدیسیب به بررسی جامع زخم اثنی عشر و راهکارهای مؤثر برای مدیریت و درمان آن میپردازیم.در این مقاله از مدیسیب با ما همراه باشید تا با این زخم و راههای درمان آن آشنا شوید.
زخم اثنی عشر یا زخم دوازدهه زخمی است که در بخش ابتدایی روده کوچک (اثنی عشر) ایجاد میشود. این نوع زخمها از رایجترین نوع زخمهای گوارشی هستند و معمولاً بهدلیل وجود اسید معده و عفونت باکتریایی به نام هلیکوباکتر پیلوری ایجاد میشوند. همچنین مصرف طولانیمدت داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن و آسپرین سبب ایجاد این زخم میشود.
این زخم به دلایل متعددی ایجاد میشود که این دلایل در بروز و تشدید این زخم نقش مؤثر دارند. در ادامه با این دلایل بیشتر آشنا میشوید:
(به نقل از mayoclinic.org «برای درمان زخم اثنی عشر، معمولاً ترکیبی از داروها به کار میرود که شامل آنتیبیوتیکها، مهارکنندههای پمپ پروتون (PPIs) و داروهایی برای محافظت و تقویت لایه مخاطی معده است»
ضروری است بدانید در موارد نادر که این زخم به درمانهای دارویی پاسخ نمیدهد یا منجر به خونریزی شدید، انسداد یا سوراخشدگی روده شود ممکن است جراحی زخم اثنی عشر برای شما انجام شود که معمولاً شامل حذف بخش آسیبدیده یا کاهش ترشح اسید معده میشود.
در این قسمت با تفاوت زخم اثنی عشر با درد معده آشنا میشوید. زخم دوازدهه و درد معده هر دو با درد در ناحیه شکم همراه هستند، اما تفاوتهای مهمی دارند. زخم دوازدهه معمولاً سبب درد شدید و سوزش در قسمت بالای شکم، بهویژه زمانی میشود که معده خالی است. همچنین اغلب با تهوع، کاهش وزن و گاهی خونریزی داخلی همراه است.
در مقابل درد معده معمولاً با نشانههایی چون پر بودن یا سنگینی در شکم، دلپیچه و احساس پری یا سنگینی بعد از غذا همراه باشد.. زخم اثنی عشر نیاز به تشخیص و درمان جدیتری دارد؛ درحالیکه درد معده ممکن است بهراحتی درمان شود.
افرادی که به این بیماری مبتلا هستند معمولاً باید از مصرف برخی غذاها خودداری کنند و از غذاهای مفید استفاده کنند. در جدول زیر میتوانید با این برنامه غذایی آشنا شوید:
غذاهای مفید | غذاهای مضر |
موز | غذاهای پر ادویه |
عسل | قهوه و نوشابههای گازدار |
سیب زمینی پخته | مرکبات و آب میوههای اسیدی |
نان سفید | الکل |
برنج سفید | گوشت قرمز پرچرب |
جودوسر | غذاهای سرخ شده |
درمان با طب سنتی که بهکمک روشهای طبیعی صورت میگیرد، راهی مؤثر برای بهبودی این زخم است. این نوع درمان بیشتر شامل مصرف گیاهان دارویی با خواص ضدالتهابی، ضدباکتری و التیامبخش است که به تقویت لایههای مخاطی معده و اثنی عشر کمک میکنند. در ادامه با این گیاهان دارویی بیشتر آشنا میشوید:
ذکر این نکته ضروری است که این روشهای طب سنتی میتوانند مکملی برای درمانهای پزشکی باشند، اما نباید جایگزین داروها و توصیههای پزشک شوند؛ از اینرو همیشه قبل از شروع هر نوع درمان سنتی با پزشک خود مشورت کنید.
شاید این زخم در نگاه اول تنها یک درد ساده باشد، اما اگر از آن غافل شوید میتواند به دشمنی خاموش تبدیل شود که از درون شما را نابود میکند؛ از اینرو استفاده از درمانهای طب سنتی و تغییر در رژیم غذایی به نابودی این بیماری کمک میکنند. پس مراقب باشید و در صورت بروز بیماری بهموقع اقدام کنید تا همواره سالم باشید.
زخمی در بخش ابتدایی روده کوچک است که معمولاً به دلیل عفونت هلیکوباکتر پیلوری یا مصرف طولانیمدت (NSAIDs) ایجاد میشود. مصرف الکل، سیگار، استرس، و تغذیه نامناسب نیز از عوامل تشدیدکننده آن هستند.
روشهای سنتی مانند مصرف عسل، بابونه، زنجبیل، شیرین بیان، و آلوئهورا با خواص ضدالتهابی و التیامبخش به بهبود این زخم کمک میکنند، اما باید بهعنوان مکمل درمان پزشکی استفاده شوند.
زخم اثنی عشر با درد شدید و سوزش در بالای شکم، بهویژه وقتی معده خالی است، همراه است و نیاز به درمان جدی دارد، اما درد معده معمولاً موقتی و کمتر شدید است و بهراحتی میتوان آن را درمان کرد.