کیست سینه یکی از شایعترین عارضههای خوشخیم در میان زنان است که در بیشتر موارد خطری جدی برای سلامت ندارد. بر اساس آمارهای موجود، حدود ۳۰٪ تا ۵۰٪ از زنان در سنین 30 تا 50 سالگی، با کیستهای سینه مواجه میشوند. کیست پستان در برخی موارد و به ندرت نشانههایی از سرطان سینه است، با این حال اکثر خانمها نگران این تودهها هستند. تشخیص و درمان کیست سینه، به خصوص با روشهای غیرتهاجمی و دقیق امروزی مانند سونوگرافی میتواند از نگرانیهای بیماران بکاهد و به پیشگیری از مشکلات احتمالی کمک کند. در این مقاله از مدیسیب به بررسی انواع کیستهای سینه، علائم، دلایل و روشهای تشخیص و درمان آنها میپردازیم. با ما همراه باشید.
کیست سینه یک کیسه پر از مایع است که در بافت سینه ایجاد میشود. یک سینه میتواند دارای یک یا چند کیست باشد. آنها اغلب به صورت تودههای گرد یا بیضی شکل با مشخص میشوند. کیست سینه معمولا شبیه یک انگور نرم یا یک بادکنک پر از آب است، اما گاهی اوقات کیست سینه سفت میشود و بافتی متفاوت از پستان دارد. خوشبختانه اغلب کیستهای سینه خوش خیم هستند و منجر به سرطان نمیشوند. در واقع از هر 10 کیست، 8 مورد آن غیر سرطانی است.
اما چه کسانی بیشتر در معرض خطر ابتلا به کسیت سینه هستند؟ به طور کلی خانمها بیشتر از آقایان به کیست پستان مبتلا میشوند. پس از آن افراد مسن و بالای 55 سال بیش از دیگران با کیست سینه درگیر میشوند. ژنتیک نیز نقش اساسی در ابتلا به کیست پستان دارد. اگر سابقه خانوادگی در داشتن کیست و توده دارید، احتمالا شما هم با این تودهها مواجه میشوید. عدم بارداری، زایمان و شیر ندادن به نوزاد تا سن 30 سالگی نیز احتمالا ایجاد کیست پستان را افزایش میدهد. همچنین کسانی که باید از داورهای هورمونی مانند قرصهای ضد بارداری استفاده کنند، بیش از دیگران با کیست سینه مواجه میشوند.
انواع کیستهای سینه معمولاً به دو دسته اصلی کیست ساده و کیست پیچیده تقسیم میشوند، اما زیرمجموعههای دیگری نیز وجود دارد که در ادامه به طور کامل توضیح داده میشوند:
کیستهای ساده معمولاً کوچک هستند و درون آنها مایعی شفاف وجود دارد. آنها دیوارهای نازک و صاف دارند و با سونوگرافی به راحتی تشخیص داده میشوند. کیستهای ساده اغلب خوشخیم هستند و خطر سرطانی شدن ندارند. ممکن است اندازه آنها در طول چرخه قاعدگی تغییر کند، به طوری که قبل از قاعدگی بزرگتر و حساستر شوند و پس از آن کوچکتر شوند. معمولا این کیستها علائم خاصی ندارند و تا زمانی که باعث درد نشود، نیازی به درمان ندارد.
کیست پیچیده دارای دیوارههای ضخیمتر و مایعات غلیظ یا مواد جامد درون آن وجود دارد. متاسفانه امکان سرطانی بودن این نوع کیست از مدل ساده بیشتر است و باید به طور منظم وضعیت رشد و پیشرفت آن را بررسی کرد. برای بررسی وضعیت این کیست از سونوگرافی و ماموگرافی استفاده میشود. البته در برخی شرایط برای تشخیص دقیق و شروع روند درمان از بیوپسی یا نمونه برداری هم استفاده میشود تا ماهیت توده مشخص شود.
میکروکیستها کیستهای بسیار کوچکی هستند که تنها با استفاده از سونوگرافی یا ماموگرافی قابل تشخیص هستند و معمولاً هنگام لمس کردن حس نمیشوند. این کیستها اندازهای کمتر از یک سانتیمتر دارند و معمولاً مایعات کمی دارند. میکروکیستها علائمی ایجاد نمیکنند و معمولا به درمان هم احتیاجی ندارند و اگر سونوگرافی یا ماموگرافی انجام نشود، قابل تشخیص نیست.
ماکروکیستها کیستهایی بزرگتر از یک سانتیمتر هستند و اغلب میتوان آنها را از طریق لمس کردن حس کرد. اگر این نوع کیست بزرگ شود، بر بافتهای اطراف فشار میآورد و باعث درد و ناراحتی، حساسیت به لمس و احساس فشار در سینه میشود. ماکروکیستها با تغییرات هورمونی تغییر میکنند و قبل از دوره قاعدگی، درد زیادی ایجاد میکند. اگر این نوع کیست سینه بزرگ و دردناک باشد، پزشک مایع آن را تخلیه میکند تا علائم کاهش یابد.
تا اینجا با چیستی کیست سینه و انواع آن آشنا شدید، اما وجود این توده چه تغیراتی را در بدن ایجاد میکند و چه با چه علائمی همراه است؟
دلایل ایجاد کیست سینه هنوز به طور کامل شناخته نشدهاند، اما تحقیقات نشان میدهد که چندین عامل میتوانند در تشکیل کیستهای سینه دخیل باشند. برخی از این عوامل مرتبط با نوسانات هورمونی و ساختار طبیعی بافت سینه هستند. در زیر دلایل اصلی ایجاد کیست سینه توضیح داده شده است:
هورمونهای زنانه بهویژه استروژن نقش اصلی در ایجاد کیستهای سینه دارند. در دوران چرخه قاعدگی، میزان استروژن و سایر هورمونها تغییر میکند، که باعث تورم و تجمع مایعات در بافتهای سینه میشود. نوسانات هورمونی بهخصوص قبل از قاعدگی باعث تجمع مایع در کیستها و بزرگ شدن آنها میشوند. معمولا تعداد و سایز کیستها بعد از یائسگی کاهش مییابد.
برخی از زنان دارای بافتهای فیبروکیستیک در سینههای خود هستند که میتواند باعث تجمع مایعات و تشکیل کیست شوند. این بافتها شامل تودههای فیبری و کیستهای کوچک پر از مایع هستند که ممکن است در طول زمان تغییر اندازه دهند و باعث ایجاد حساسیت یا درد در ناحیه سینه شوند.
خانمها در سنین بین 35 تا 50 سالگی بیشتر مستعد ایجاد کیستهای سینه هستند. این کیستها معمولاً در سالهای نزدیک به یائسگی و به دلیل تغییرات هورمونی ایجاد میشوند. معمولا بعد از یائسگی، خطر تشکیل کیست کاهش مییابد مگر اینکه فرد در حال استفاده از داروهای هورمونی باشد.
خانمهایی که از هورمونهای جایگزین (مثل استروژن) برای مدیریت علائم یائسگی استفاده میکنند، ممکن است بیشتر در معرض خطر ایجاد کیستهای سینه باشند. مصرف این هورمونها میتواند باعث حفظ فعالیت هورمونی در سینهها شده و در نتیجه کیستها ممکن است بزرگتر شوند یا در تعداد بیشتری ظاهر شوند.
برخی از زنان به دلیل ویژگیهای ژنتیکی و وراثتی ممکن است بیشتر مستعد تشکیل کیستهای سینه باشند. اگر سابقه کیست سینه یا تغییرات فیبروکیستیک در خانواده وجود داشته باشد، احتمال ایجاد این مشکل در افراد دیگر خانواده نیز بیشتر است. اگر در اطرافیان خود فردی مبتلا به کیست یا سرطان سینه است، معاینات دورهای را در برنامه خود قرار دهید.
در دوران حاملگی و شیردهی، سینهها تغییرات زیادی در اندازه و فعالیت دارند که ممکن است منجر به ایجاد کیست و گرههای شیری شود. این کیستها معمولاً موقتی هستند و پس از پایان شیردهی یا تنظیم هورمونها از بین میروند.
تشخیص کیست سینه شامل معاینه، تصویر برداری و نمونه برداری برای یافتن علت توده است. در طول معاینه فیزیکی، پزشک متخصص سینهها، دیواره قفسه سینه، زیر بغل و گردن شما را بررسی میکند. زمانی که به صورت عمودی نشستهاید و دوباره زمانی که به پشت دراز کشیده اید معاینه میشوید. احتمالاً برای بررسی تغییرات در سینهها به یک یا چند آزمایش تصویربرداری نیاز خواهید داشت. این موارد عبارت هستند از:
اگر آزمایش های تصویربرداری به تشخیص توده کمک نکند، پزشک شما نمونه برداری یا بیوپسی را پیشنهاد میدهد. انواع مختلفی از بیوپسی وجود دارد که متخصص با توجه به شرایط شما، بهترین روش را معرفی میکند. بیوپسی سینه شامل موارد زیر است:
درمان کیست سینه چگونه انجام میشود؟ آیا کیست پستان خود به خود از بین میرود؟ گاهی اوقات، کیستها خود به خود ناپدید میشوند. کیست دوران قاعدگی از این دسته است که برخی از جوانان به آن مبتلا هستند. این تودهها در پایان چرخه پریودی از بین میروند. با این حال، همیشه در مرود کیستهای موجود با پزشک متخصص در ارتباط باشید و روند درمان خود را پیگیری کنید. با این حال در برخی شرایط کیستها خدو به خود از بین نمیروند و باید درمان کامل و ریشهای انجام شود. نوع درمان کیست به علت پدید آمدن آن بستگی دارد. با توجه به دلیل ایجاد توده، روشهای زیر برای درمان وجود دارد.
در این بخش روشهای طبیعی برای درمان کیست سینه را معرفی میکنیم.
حال با وجود مشکلاتی که کیست پستان ایجاد میکند، چگونه میتوان از بروز آن پیشگیری کرد؟ در واقع هیچ راه قطعی برای جلوگیری از کیست سینه وجود ندارد. اما برخی کارها احتمال بروز کیست سینه را کاهش میدهد که عبارت هستند از:
مردان نیز ممکن است به دلایل مشابه زنان دچار توده های سینه شوند. در برخی موارد،ممکن است کیست نشان دهنده سرطان سینه مردانه باشد. با این حال، احتمال سرطانی شدن کیست سینه در مردان کمتر است. خطر ابتلا هر مردی به سرطان سینه در طول زندگی خود حدود 1 در 833 است. دلایلی که منجر به کیست پستان در مردان میشود عبارت هستند از:
چه زمانی برای تشخیص یا درمان کیست سینه باید به پزشک مراجعه کنید؟
هرچند که در بسیاری از موارد کیست سینه یک مشکل خوشخیم است، اما به دلیل شباهت علائم آن با برخی از بیماریهای جدیتر، نیازمند توجه دقیق و مراقبتهای پزشکی است. آگاهی از نشانهها و مشاوره با پزشک میتواند نگرانیها را کاهش داده و منجر به تشخیص سریعتر و درمان مؤثرتر شود. به کمک تکنولوژیهای پیشرفتهای مانند سونوگرافی و بیوپسی، زنان میتوانند با اطمینان بیشتری به بررسیهای لازم پرداخته و از سلامت خود مراقبت کنند. همچنین، آگاهی بیشتر جامعه در مورد این مشکل میتواند به کاهش ترسهای بیمورد و افزایش امید به درمانهای موفق منجر شود.
کیست سینه یک کیسه پر از مایع است که در بافت سینه ایجاد میشود. آنها اغلب به صورت تودههای گرد یا بیضی شکل با مشخص میشوند.
تغییرات هورمونی، سن، ژنتیک، مصرف داروهای هورمونی و... از دلایل ایجاد کیست در سینه است.
برای تشخیص کیست سینه میتوان از سونوگرافی، ماموگرافی، MRI، نمونه برداری و... استفاده کنید.
خیر وجود کیست به تنهایی خطرناک نیست، اما گاهی نشان از یک بیماری جدی مانند سرطان سینه دارد.