کبد چرب، به عنوان یکی از شایعترین بیماریهای کبدی، حدود 25 درصد از جمعیت جهان را تحت تأثیر قرار میدهد. این بیماری در مراحل اولیه اغلب بدون علامت است و ممکن است به آرامی به مشکلات جدیتری مانند استئاتوهپاتیت (NASH) و سیروز منجر شود. مطالعات نشان میدهند که با تشخیص زودهنگام و تغییرات ساده در سبک زندگی، بیش از 80 درصد از مبتلایان به کبد چرب میتوانند این بیماری را به طور کامل کنترل یا درمان کنند. بهترین زمان برای درمان کبد چرب، مراحل ابتدایی آن است، پیش از آنکه آسیبهای غیرقابل برگشتی به کبد وارد شود. در این مقاله از مدیسیب به بررسی اهمیت تشخیص سریع، عوامل مؤثر بر درمان و روشهای مؤثر برای بهبود کبد چرب میپردازیم.
یک کبد سالم و با عملکرد بالا حاوی مقدار کمی چربی است. تجمع چربی زمانی مشکل ساز میشود که به بیش از 5 درصد وزن کبد شما برسد.
انواع بیماری کبد چرب چیست؟ پزشکان کبد چرب را بر اساس علل آن و شرایط مرتبط با آن طبقه بندی می کنند. که در ساده ترین دسته بندی کبد چرب به دو دسته ناشی از الکل و غیر مرتبط با الکل دسته بندی می شود.
در ALD، اشباع چربی به دلیل مصرف بیش از حد الکل رخ میدهد. هر بار که کبد الکل را فیلتر میکند، برخی از سلولهای آن می میرند. اگر فرد از مصرف الکل خودداری نماید، این نوع کبد چرب کمکم درمان میگردد، اما در صورت ادامه به مصرف الکل فرد ممکن است دچار سیروز کبدی گردد.بیماری کبد چرب غیر الکلی:
بیماری کبد چرب غیر الکلی با تجمع بیش از حد چربی در کبد توصیف می شود. این مشکل، نوعی بیماری متابولیک است و علی رغم برخی ژن های مرتبط با بروز کبد چرب غیر الکلی، سبک زندگی از عوامل اصلی بروز آن است.اضافه وزن و دیابت نوع ۲ که از بیماری های مربوط به سبک زندگی هستند با افزایش خطر بروز کبد چرب غیر الکلی ارتباط دارند.
این دسته در ۴ مرحله اصلی توسعه مییابد:
کبد چرب ساده یا کبد چرب گرید ۱ زمانی اتفاق میافتد که سلولهای کبد شروع به تجمع چربی میکنند، اگرچه در این مرحله هیچ التهاب یا زخمی وجود ندارد. اغلب در این مرحله اولیه هیچ علامتی وجود ندارد، بنابراین بسیاری از افراد از داشتن کبد چرب بی اطلاع هستند.
مرحله دوم کبد چرب غیر الکلی یعنی کبد چرب گرید ۲ زمانی رخ میدهد که تجمع چربی در سلولهای کبد با التهاب همراه باشد. التهاب زمانی رخ میدهد که کبد در حال ترمیم بافت آسیب دیده است. اگر مقدار بافت آسیب دیده افزایش یابد، کبد ممکن است در نهایت برای ترمیم سریع آن تلاش کند و بافت ملتهب میتواند به عنوان یک اسکار باقی بماند. هنگامی که بافت اسکار شروع به رشد میکند، این به عنوان فیبروز شناخته میشود.
فیبروز کبدی یا کبد چرب گرید ۳ زمانی اتفاق میافتد که بافت اسکار پایدار در کبد و در رگهای خونی اطراف کبد وجود داشته باشد. در فیبروز، کبد هنوز هم میتواند به خوبی کار کند، و از بین بردن یا درمان علت التهاب ممکن است از پیشرفت بیشتر جلوگیری کند یا حتی برخی از آسیب را معکوس کند.
در این مرحله کبد به درستی کار نمیکند و علائمی مانند زرد شدن پوست و سفیدی چشم، و درد مبهم در سمت راست پایین دندهها شروع میشود. بافت اسکار در سیروز کبدی به سختی برداشته میشود، اگرچه اگر علت آسیب کبدی از بین برود، میتوان پیشرفت بیشتر را متوقف کرد.
بیشتر افراد مبتلا به کبد چرب غیر الکلی ساده هستند و تنها تعداد کمی از آنها مراحل جدیتری را ایجاد میکنند. ممکن است چندین سال طول بکشد تا فیبروز یا سیروز ایجاد شود.
کبد چرب همیشه علائم خاصی در بدن ایجاد نمیکند، اما زمانی که پیشرفت کند، با علائم زیر همراه است.
کبد چرب دلایل زیادی دارد که مهم ترین آن به سبک زندگی غلط بر می گردد. با این حال در ادامه سایر علل را معرفی میکنیم.
بیماری کبد چرب چگونه تشخیص داده میشود؟ زمانی که هریک از علائم گفته شده در بخش بالایی را طولانی مدت تجربه کردید و به واسطه رفع مشکلات گوارشی و... درمان نشد، باید به مشکل کبد چرب شک کرده و به پزشک مراجعه کنید. پزشک شما ممکن است از روشهای مختلفی برای تشخیص ابتلا به بیماری کبد چرب استفاده کند. برخی از مواردی که پزشک استفاده میکند عبارت است از:
در قدم اول پزشک در مورد مصرف الکل شما سوال خواهد کرد. همچنین در مورد داروهایی که مصرف میکنید، نحوه غذا خوردن و سایر شرایط سلامتی از شما سوال میپرسند. همچنین ممکن است معاینات قد و وزن هم انجام دهند تا شاخص توده بدنی را محاسبه کنند.
در گام بعدی پزشک برای تشخیص و درمان کبد چرب، آزمایشهای خون زیر را تجویز میکند:
ممکن است پزشک برای تشخیص دقیق از سونوگرافی، اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) کمک بگیرد. این آزمایشها نشان میدهند که آیا چربی در کبد شما وجود دارد یا خیر. آزمایشهایی هم وجود دارد که میتواند با اندازه گیری سفتی کبد نشان دهد که آیا فیبروز دارید یا خیر. هنگامی که سلولهای کبد می میرند، با بافت اسکار که سفت است جایگزین میشوند. هرچه کبد شما سفتتر باشد، زخمهای آن بیشتر است. الاستوگرافی گذرا سفتی کبد را با استفاده از دستگاه سونوگرافی مخصوص اندازه گیری میکند. الاستوگرافی رزونانس مغناطیسی (MRE) سونوگرافی و MRI را ترکیب میکند تا یک نقشه بصری از سفتی در سراسر کبد شما ایجاد کند.
در این روش پزشک نمونهای از بافت کبد را برمیدارد و آن را به آزمایشگاه میفرستد تا ببیند آیا التهاب یا آسیب کبدی دارید یا خیر. این کار را در بیمارستان یا مرکز جراحی سرپایی انجام خواهید داد. قبل از عمل، دارویی برای کمک به آرامش یا کنترل درد دریافت میکنید. برای بیوپسی، پزشک ناحیه را بیحس میکند و از یک سوزن مخصوص برای برداشتن قطعه کوچکی از بافت کبد استفاده میکند.
بیماری کبد چرب چگونه درمان می شود؟ متاسفانه هیچ درمان یا داروی خاصی وجود ندارد. در عوض، پزشک متخصص به شما کمک میکند تا شرایط را ثابت نگه دارید و با تغییر سبک زندگی، کبد چرب را کنترل کنید. پیشنهادهای پزشک شامل موارد زیر است:
1. معمولا اولین قدم درمان کبد چرب کاهش وزن است. این به کاهش چربی، التهاب و جای زخم در کبد شما کمک می کند. از دست دادن تنها 3 تا 5 درصد از وزن بدن میتواند میزان چربی در کبد شما را کاهش دهد. اگر وزن بسیار بالایی دارید، میتوانید با مشورت پزشک از جراحیهای کاهش وزن هم استفاده کنید.
2. مصرف الکل را حذف کنید. تفاوتی ندارد که کبد چرب شما به چه دلیل ایجاد شده، در هر صورت الکل دشمن کبد شماست و به آن آسیب میرساند.
3. با ورزش آشتی کنید. سعی کنید در اکثر روزهای هفته حداقل 30 دقیقه در روز فعالیت داشته باشید. با کمک ورزش میتوانید فرایند کاهش وزن را سریعتر طی کنید و بدن سالمتری داشته باید. اگر قبلاً به طور منظم ورزش نمی کردید، ابتدا با پزشک خود مشورت کنید و به تدریج ورزش را شروع کنید.
4. غذاهای پرچرب مانند سوسیس، بیکن، کیک، شکلات و غیره را محدود کنید. چربیهای اشباع شده مثل کره، گوشت قرمز و پنیر را با چربی های غیراشباع مانند روغن زیتون، سالمون و آووکادو جایگزین کنید. از غذاهایی با شاخص گلیسمی پایین مانند میوه ها، سبزیجات و غلات کامل استفاده کنید. از خوردن غذاها و نوشیدنیهای حاوی قندهای ساده (مانند نوشابههای گازدار شیرین، نوشیدنیهای ورزشی، آبمیوهها و بستنی) خودداری کنید.
5. از ادویه زردچوبه استفاده کنید. زردچوبه به دلیل داشتن ماده فعال کورکومین دارای خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی است. مصرف زردچوبه میتواند به کاهش چربیهای انباشتهشده در کبد و محافظت از آن در برابر آسیبهای اکسیداتیو کمک کند.
6. ویتامین E مصرف کنید. مطالعات نشان دادهاند که ویتامین E میتواند التهاب کبد را کاهش دهد و باعث بهبود سلامت کبد شود. میزان مصرف این ویتامین با توجه به دوز، سن بیمار و میزان اضافه وزن متفاوت است و نباید بدون نسخه پزشک استفاده شود.
7. سایر بیماریهای زمینهای را کنترل کنید. کلسترول و قند خون خود را در سطح نرمال قراردهید، یک رژیم غذایی گیاهی سالم داشته باشید، ورزش کنید و داروهای خود را منظم مصرف کنید. این کارها باعث می شود بدن سالمتری داشته باشید و علاوه بر نظارت بر سایر بیماریها، کبد چرب نیز درمان میشود.
8. از روغنهای گیاهی استفاده کنید. برای پخت غذا، سالاد و... از روغن زیتون و کانولا استفاده کنید. روغن زیتون به عنوان یک چربی سالم، حساسیت بدن را به انسولین افزایش داده و میزان چربی ذخیره شده در کبد و التهاب کبد را کاهش میدهد.
نکته!
تمام نکات گفته شده به درمان کبد چرب کمک میکنند، اما قبل از امتحان کردن این روشها با پزشک متخصص مشورت کنید. داروهای تجویز شده را فقط طبق دستور مصرف کنید و قبل از امتحان هر گونه داروهای گیاهی با پزشک خود صحبت کنید؛ زیرا طبیعی بودن به این معنی نیست که برای شما خطری ندارد!
درمان کبد چرب و فیبروز در طب سنتی بر بهبود تغذیه و رژیم غذایی و سبک زندگی متمرکز است. از آنجا که کبد خودش یکی از اعضای رئیسه به حساب میآید و درمان آن روی تمام بدن تاثیر میگذارد، اهمیت بالایی در طب سنتی دارد. حجامت کبد و یا انجام فصد خون برای کبد، میتواند در درمان این عضو حیاتی موثر باشد؛ اما با توجه به حساسیت موضوع، لازم است که حتماً از قبل در مورد این موضوع، با پزشک متخصص طب سنتی صحبت شده باشد.در ادامه به چند توصیه کوتاه از منظر طب سنتی جهت درمان کبد چرب اشاره میکنیم:
چگونه میتوان از بیماری کبد چرب پیشگیری کرد؟ بهترین راه برای جلوگیری از این بیماری حفظ سلامت کلی بدن و داشتن زندگی سالم است. برای حفظ سلامت بدن کارهای زیر را در برنامه روزانه خود قرار دهید.
در بیشتر موارد، تجمع چربی مشکلات جدی ایجاد نمی کند یا مانع از عملکرد طبیعی کبد شما نمی شود، اما در برخی موارد تجمع چربیها به عملکرد کبد آسیب میزند و منجر به مشکلات زیر میشود.
بسیار مهم است که بدانید چه چیزی باعث تجمع چربی در کبد شما میشود و تحت درمان قرار بگیرید. حتی اگر سیروز در مراحل اولیه دارید، اقداماتی وجود دارد که میتوانید برای محافظت از کبد خود در برابر آسیب بیشتر انجام دهید. در برخی موارد، حتی میتوانید با پیروی از برنامه درمانی پزشک خود، برخی از آسیبها را جبران کنید.
با توجه به تغییر سبک زندگی و کم تحرکی، بیماری کبد چرب در کودکان بسیار افزایش یافته است. کبد چرب در کودکان عمدتاً به دلیل چاقی، رژِم غذایی ناسالم، کم تحرکی، دیابت نوع2 و سندروم متابولیک ایجاد میشود. پس از تشخیص وجود کبد چرب در بدن فرزندتان، به پزشک مراجعه کنید تا راهنماییهای لازم را انجام دهد. برای درمان خانگی کبد چرب میتوانید از غذاهای کم چرب مانند سبزیجات در وعدههای غذایی استفاده کنید. افزایش تحرک و بازیهای جسمانی نیز به کاهش وزن و بهبود کبد چرب کمک میکند.
کبد چرب، با وجود شیوع گسترده آن، یک بیماری قابل کنترل است که در مراحل ابتدایی با اصلاح سبک زندگی بهبود مییابد. با انتخاب رژیم غذایی مناسب، افزایش فعالیتهای فیزیکی، و مدیریت وزن، از پیشرفت این بیماری جلوگیری کرده و به درمان کبد چرب بپردازید. آگاهی از علائم و عوامل خطر و مراجعه به موقع به پزشک، کلید اصلی در جلوگیری از عوارض جدیتر کبد چرب است.
کبد چرب زمانی رخ میدهد که بیش از 5 دردص از حجم کبد شما توسط چربیها احاطه شده باشند.
درد شکم یا احساس پری در سمت راست بالای شکم، خستگی یا ضعف شدید، حالت تهوع، از دست دادن اشتها، کاهش وزن بیدلیل و پوست مایل به زرد و سفیدی چشم از علائم این بیماری است.
برای درمان کبد چرب باید سبک زندگی خود را اصلاح کرده و مصرف الکل را ترک کنید.
سلام آیا عصاره ده گیاه فران برای کبد چرب مناسب است و کبد چرب را درمان میکنید؟