پسوریازیس، این بیماری پوستی مزمن و ناملایم، بیش از یک چالش جسمانی است؛ برای میلیونها نفر در سراسر جهان، این بیماری بر زندگی روزمره و اعتماد به نفس اثر میگذارد. پسوریازیس به دلیل فعالیت نامتعارف سیستم ایمنی ایجاد میشود و باعث تولید سریع سلولهای پوستی و ایجاد لکههای قرمز، پوستهریزی و خارش شدید میگردد. این بیماری با وجود نداشتن درمان قطعی، قابل کنترل است و با شناخت بهتر علائم، دلایل و روشهای مختلف درمانی میتوان به بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک کرد. در این مقاله از مدیسیب، به بررسی روشهای علمی و خانگی برای مدیریت پسوریازیس میپردازیم.
پسوریازیس یک بیماری پوستی است که باعث ایجاد بثورات با لکههای خارش دار و پوسته پوسته شده و بیشتر روی زانو، آرنج و پوست سر ایجاد میشود. پسوریازیس یک بیماری شایع و مزمن بدون درمان است. این بیماری میتواند دردناک باشد، خواب را مختل و تمرکز را سخت کند.
پسوریازیس به صورت چرخه عمل میکند. برای چند هفته یا ماه عود کرده و پس از آن فروکش میکند. هرچه محرکهایی بیشتری وجود داشته باشد، تعداد دفعات عود کردن و طول مدت بیماری طولانیتر میشود. درمانهایی برای کاهش علائم در دسترس هستند. بنابراین میتوانید عادات سبک زندگی و روشهای درمانی متفاوتی را امتحان کنید تا زندگی راحتتری داشته باشید.
انواع مختلفی از پسوریازیس وجود دارد که هر کدام علائم و نشانههای متفاوتی دارند:
علائم و نشانههای رایج پسوریازیس عبارتند از:
چه چیزی باعث پسوریازیس میشود؟ اگر به پسوریازیس مبتلا هستید، سیستم ایمنی بدن شما قرار است مهاجمان خارجی مانند باکتری ها را از بین ببرد تا شما را سالم نگه دارد و از بیمار شدن شما جلوگیری کند؛ اما سلولهای سالم را با مهاجمات اشتباه میگیرد. در نتیجه سیستم ایمنی باعث ایچاد تورم و زخم میشود که شما روی پوست خود مشاهده میکنید.
معمولاً تا 30 روز طول می کشد تا سلول های جدید پوست رشد کرده و جایگزین سلول های قدیمی پوست شوند. سیستم ایمنی بیش از حد حساس شما باعث میشود که جدول زمانی رشد سلولهای جدید پوست به سه تا چهار روز تغییر کند. سرعت سلولهای جدید جایگزین سلولهای قدیمی باعث ایجاد پوستهها و ریزش مکرر پوست در بالای پلاکهای پوستی میشود. از دیگر دلایل ایجاد پسوریازیس میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
پسوریازیس چگونه تشخیص داده میشود؟ معمولا پزشک برای تشخیص دقیق بیماری پوستی پسوریازیس، از سه مرحله کمک میگیرد.
در مرحله اول در مورد سابقه پزشکی شما سوال پرسیده میشود. مانند زمانی که بثورات، خارش یا احساس سوزش روی پوست برای اولین بار ظاهر شد، میزان لایه برداری یا پوسته پوسته شدن پوست، بیماریهای اخیر، دارویی که به طور منظم مصرف میکنید یا اخیراً آن را متوقف کرده اید، درمانهای خانگی، شامپو یا صابونی که استفاده میکنید، سابقه خانوادگی پسوریازیس، استرس و سایر عاوملی که منجر به این بیماری میشود.
در مرحله بعدی نوبت به معاینه فیزیکی میرسد. پزشک مکان، اندازه، شدت، رنگ، تاولی بودن یا نبودن زخم را بررسی میکند تا تشخیص دقیق داشته باشد.
اگر با کمک دو مرحله قبلی بیماری تشخیص داده نشد، باید باید نمونه برداری انجام شود. در این روش با بریدن یک قطعه کوچک از پوست با تاول، بثورات، زخم مزمن، پوست غیرطبیعی رنگدانه، بیوپسی پوست را برای بررسی پاتولوژیک انجام دهند یا پوسته های پوست کنده شده را زیر میکروسکوپ بررسی کنید.
درمان پسوریازیس بسته به نوع، شدت بیماری و شرایط فردی بیمار متنوع است. این بیماری، یک اختلال خودایمنی مزمن است که باعث تولید بیش از حد سلولهای پوست میشود و میتواند علائمی چون خارش، التهاب و پوستهریزی را به همراه داشته باشد. در زیر به انواع روشهای درمانی اشاره شده است:
در کتب طب سنتی علایم مشابه این بیماری تحت نامهای داء الصّدف (بیماری صدف) یا قوبا شرح داده شده است.
از دیدگاه این طب، عوامل مختلفی باعث میشود که اخلاط نامناسب و مواد زاید در بدن تجمع پیدا کرده با رسوب در پوست، باعث بروز علائم این بیماری شوند. پایه درمان پسوریازیس، کشف سبب اصلی بیماری است و میتوان با اصلاح سبک زندگی به ویژه آرامش و پرهیز از تنشهای روانی مزمن و آزاردهنده و رعایت رژیم غذایی، این بیماری را مدیریت و چه بسا درمان کرد، اما به عنوان توصیههای کلی و موثر در کنترل علائم آزاردهنده این بیماری، موارد زیر توصیه میشوند:
قهوه، نسکافه، چای پررنگ، انواع آبمیوههای صنعتی و نوشابههای گازدار، خوردنیهای خشکی افزا یا مولد سودا چون بادمجان، عدس، کلم، قارچ، ترشی، میوههای نارس و .. غذاهای فرآوری شده مانند انواع سس و رب گوجه فرنگی، کنسروها، فست فود، سوسیس و کالباس، پنیر پیتزا و ... غذاهای خمیری و غلیظ مانند ماکارونی، لازانیا، الویه، آش رشته و زیاده روی در مصرف خرما، گردو، آناناس، میگو و تخم مرغ.
گوشتهای مناسب شامل گوشت گوسفند (خصوصاً بره 6 ماهه تا یکساله)، گوشت خروس و مرغ محلی، گوشت پرندگان کوچک (بلدرچین، دراج و کبک) است. مصرف سالاد جوانهها، هویج رنده شده، سیب درختی، مویز، رب انار ملس، روغن زیتون، روزی یک وعده در کنار غذا یا به عنوان میانوعده نیز توصیه میشود. مصرف روزی یک وعده سوپ جوی کم ادویه با سبزیجات و جوانهها همراه با آبغوره یا آبلیموی تازه و روغن زیتون به کنترل علائم کمک میکند. همچنین مصرف گیلاس، آلبالوی شیرین، سیب گلاب، شاه توت و پرتقال شیرین به عنوان میانوعده نیز مفید است.
تدابیر کمکی!
استفاده از حجامت، بادکش گذاری و زالو اندازی به عنوان تدابیر کمکی در کنار رعایت تدابیر بالا و زیر نظر پزشک متخصص طب سنتی توصیه میشود.
متاسفانه هیچ راه پیشگیری دقیقی برای پسوریازیس وجود ندارد. مراقبت منظم از سلامت جسمی و پوستی، استراحت کافی و اجتناب از محرک ها همگی میتوانند به کاهش خطر ابتلا به پسوریازیس کمک کنند. با این حال با رعایت مواررد زیر میتوانید شانس ابتلا به پسوریازیس را کاهش دهید.
زندگی با پسوریازیس چالشهای خود را دارد، اما با انتخاب درمانهای مناسب و تغییر سبک زندگی میتوان این بیماری را مدیریت کرد و شدت علائم آن را کاهش داد. از روشهای دارویی و بیولوژیک گرفته تا درمانهای خانگی و طب سنتی، هر بیمار میتواند با همکاری پزشک و رعایت توصیههای مراقبتی به بهبود خود کمک کند. این آگاهی و پذیرش که پسوریازیس بخشی از بدن است، اما تمام زندگی را تحت تأثیر نمیگذارد، به بیماران کمک میکند تا با قدرت و آرامش بیشتری به زندگی خود ادامه دهند.
پسوریازیس یک بیماری پوستی است که باعث ایجاد بثورات با لکههای خارش دار و پوسته پوسته شده میشود.
از دلایل این بیماری میتوان به ژنتیک، مشکلات سیستم ایمنی، استرس، عفونت و... اشاره کرد.
برای درمان این مشکل و جلوگیری از عفونت حتما به پزشک مراجعه کنید تا با کرم، نوردرمانی و... به شما کمک کند. میتوانید از روغنهای گیاهی هم در پیشرفت درمان استفاده کنید.